Foto-Video: Umjesto snijega od jednoga metra na Prokoškom jezeru vade repu i kupaju se

Gospodarstvo Hrana Razno Video Vijesti

Jučer smo posjetili Prokoško jezero kod Fojnice i još jednom osjetili dašak jeseni. Kao da se zadržala u ovom planinskom selu još od prošloga godišnjeg doba. Na 1636 metara iznad mora sunce grije, magle nigdje a ni snijega koji u ovo vrijeme zna biti veći od jednoga metra. Naši domaćini Litrići dočekuju nas u svome katunu kao najmilije. Došli počistit vikendicu i pripremiti za nove goste jer bilo je tu dočeka Nove godine. Više posjetitelja poželjelo je Novu 2023. godinu dočekati na Prokoškom jezeru koje je uvršteno među deset najljepših u BiH. Ferhat Litrić i njegova supruga pokazuju nam repu izvađenu iz njihovog vrta na Prokoškom jezeru. Petoga siječnja vade repu.To se još nikada nije dogodilo.

Pogled na Prokoško jezero Foto: Srećko Stipović

-Ne pamtim da je ikada u ovo doba bilo ovako toplo i bez snijega. Jesu li klimatske promjene ili nešto drugo ne znam. U ovo doba snijeg je znao napadati po metar i više. Temperatura se spusti na minus 15, 20 celzijevih i cijelo jezero zaledi. Danas 05. januara sve je drugačije. Vidjeli ste gore ljudi pokrivaju vikendicu kao da je deseti mjesec a ne prvi”, govori Ferhat za Flash. ba dok njegova supruga toči kavu.

U gostima kod Litrića pila se kava Foto: Srećko Stipović

Majstori koji pokrivaju brvnaru novom šindrom jer je stara dotrajala ne žele ni snimanje niti bilo kakve izjave. Jedan od njih samo nam je pokazao mobitel na kojem se vidi da čovjek izlazi iz jezera. Kupao se prije dva dana.

-Jedan Visočak malo hrabriji došao je skinuo se i preplivao jezero uzduž i poprijeko. Sunce je grijalo a bilo je i dosta naroda ovdje na jezeru”, priča nam mještanin Prokosa.

Na jezeru srećemo i turiste, odnosno motokrosere i vozača kvada iz Hrvatske. Oduševljeni su vremenom jer nikada u ovo doba nisu mogli na Prokoško jezero voziti motocikle ili kvad.

Motociklisti na Prokoškom jezeru ne pamte ovakvo vrijeme Foto: Srećko Stipović

-Izgleda da ćemo u budućnosti ovdje na ljetovanje umjesto zimovanja”, govori nam Kristijan Batinić iz Uskoplja. Njegov prijatelj iz susjedne Hrvatske dodaje:”Ovo je prvi puta da smo u januaru došli vozit na Prokoško jezero. Inače sam jako oduševljen ovom ljepotom i rado se uvijek vraćam”. Više o našem posjetu Prokoškom jezeru na 05. siječnja 2023. godine pogledajte u ovome video uratku.

Tekst i foto: Srećko Stipović

Prokoško jezero iz ptičje perspektive Foto: Srećko Stipović