Foto-Video: Na Kupresu otvoreno prvo muzište za ovce u BiH

Gospodarstvo Hrana Razno Video Vijesti

Prije nekoliko dana na farmi obitelji Romić na Kupresu počelo je sa radom prvo muzište za ovce u Bosni i Hercegovini. Kako bi olakšali rad pastirima OPG “Romić” investirao je 50.000 KM u nabavku opreme i izgradnju objekta. O ovoj investiciji, prvoj u BiH Ante Romić, vlasnik OPG-a nam je izjavio:

-Ovo je trenutno na području BiH prvo izmuzište za ovce. Ima izmuzišta za koze, krave ali ovo je prvo za ovce. Izmuzište je nabavljeno u Austriji u Tirolu. Plaćeno je gore negdje oko 13 tisuća eura tako da nas je ukupna investicija s objektom izišla 50.000 KM. Posao nije brži nego je lakši u odnosu na ručnu mužu ovaca. Mi smo ovih godina imali probleme s mužom jer ljudima oteknu ruke na muži od 200 ovaca a kamoli od 500 komada. Sa ovim strojem možemo musti do 1000 komada ovce a da nikoga ne bole ruke. Radnici koji su prije radili ručno, mogu se razboljeti, mogu otići, zato smo mi investirali u ovaj posao kako bi ga mogli obiteljski raditi. Dakle da ne zavisimo ni od koga”, govori Ante za Flash.ba

Ante Romić postavlja sisaljke za mlijeko Foto: Srećko Stipović
Pastir Izudin s lakoćom pomuze ovce Foto: Srećko Stipović

Čujemo da s Vama radi i žena, odnosno vaša supruga?

– Da, radi sa mnom i supruga. Ne možemo mi jedno bez drugoga. Mi smo 40 godina u braku i sve poslove zajedno radimo. Mi smo i dan i noć skupa. Od ovoga posla može se živjeti. Živjeli su moji djedovi, pradjedovi, ja sam othranio šestero djece zahvaljujući stočarstvu. Petero je završilo fakultete i imam jednoga u srednjoj školi. Moj sin je doktorirao veterinu i kada treba zamijeniti čobana koji ode kući on čuva ovce. Sada je i država kroz poticaje pomogla stočarstvo i ne vidim ni jednoga razloga da se mladi ljudi ne bave ovim poslom”, kaže na kraju našega razgovora Ante, vlasnik OPG Romić na Kupresu.

Više o ovoj farmi pogledajte u video uratku.

Tekst i foto: Srećko Stipović