Foto-video: Iskrčio borove i zasadio vinovu lozu!

Gospodarstvo Hrana Razno Video Vijesti

Mario Marković iz sela Vinište kod Žepča već treću godinu bere grožđe sa površina na kojima su rasli borovi. Mario se odlučio za vinovu lozu jer ima siguran otkup grožđa u novcu ili vinu. Prije se zaradi novac na vinovoj lozi nego na drvetu od bora.

Mariov otac Ivo kaže:”Ovdje su bili posađeni borovi. Visoki oko pet, šest metara. Kada je Mario htjeo vinograd, pita :”stari mogu li ja posjeći borove i zasaditi lozu”? Možeš, rekao sam, radi što god hoćeš, tvoja je zemlja, tebi sam je prepisao. Evo, urod odličan, nemam riječi. Nikada nisam ni pomislio da će na mjestu borova rađati grožđe i to vrhunske kvalitete”, govori Ivo za Flash.ba.

Berba grožđa kod Markovića Foto: Srećko Stipović

Mariova supruga Ankica najviše vremena provodi u vinogradu.

-Sve sam naučila o uzgoju vinove loze. Od okopavanja, peranja, čišćenja, kopanja, branja kamenja. Jednostavno dnevno u vrijeme sezone provodim i po osam sati u vinogradu. Mislim da smo sa ovim vinogradom zajedno uspjeli ja moj muž i naša djeca”.

Na berbu je stigao i Mariov zet koji danas živi na Krku.

-Ovo selo oduvijek se zove Vinište. To je najbolji znak da se ovdje nekada uzgajala loza. Drago mi je da se nakon stotina godina ponovo bere grožđe u ovome kraju iz kojega sam i ja ponikao”.

Vinarija Povratak svim kooperantima osigurava certificirane sadnice iz Europske unije, daje stručne savjete i pomoć pri obradi pogotovo zapuštenih parcela. Zahvaljujući vinu mnogi povratnici su vidjeli svoju priliku za zaradu ali i čišćenje korova sa svojih njiva i voćnjaka na kojima danas raste vinova loza. Vinarija Povratak je po površinama i proizvodnji vina među pet najvećih u BiH, a njezina vina već se kušaju na tržištu Europske unije. Sa novim nasadima koji se planiraju na proljeće u Žepču će pod vinogradima biti oko 100 hektara zemljišta.

Tekst i foto:Srećko Stipović

Mariovi vinogradi Foto: Srećko Stipović
Grožđe iz vinograda ide u vinariju na preradu Foto: Srećko Stipović