Nijemci su nam besplatno dovozili stare automobile, danas od nas kupuju iste kao Oldtimere

Gospodarstvo Kultura Razno Video Vijesti

Na Oldtimer fest u Fojnicu, trinaesti po redu stigli su vlasnici sa svojim četvero točkašima iz Mađarske, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije. Najzastupljeniji su bili Mađari. Njih jedanaestero su došli sa svojim ljubimcima. Istina i sa najstarijim trofejima. Uglavnom su to američki automobili iz prošloga stoljeća.

Jakša Vranješ stigao je iz susjedne republike Hrvatske. Dovezao je svoga ljubimca kojega može uvijek prodati za oko 60 tisuća eura. Pored ovoga Mercedesa Jakša ima još trideset Oldtimera koje sam popravlja i šminka.

Andrija Keškić sa svojim Vartburgom Foto: Srećko Stipović

-Nije problem prodati oldtimer. Svakodnevno imam ponuda za prodaju jednoga od svojih trideset automobila. ali, teško je rpodati automobil kojega zavolite, kojemu dušu udahnete. Imam svoju radionicu i sve svoje automobile sam popravljam i šminkam. Ovdje u fojnici je posebno lijepo i ugodno. Naš domaćim Branko Stanić je zaista gostoprimljiv i izuzetan čovjek”, govori Jakša za Flash.ba.

Andrija Keškić iz Pečuja došao je sa još deset prijatelja na trinaesti međunarodni susret Oldtimera u Fojnicu. On nam je u par navrata i pomogao da dođemo do izjava njegovih kolega koji znaju samo mađarski jezik. Andrija je došao sa čuvenim Vartburgom.

-Nekada su nam Nijemci besplatno dovozili automobile kao otpad. Samo da ih se riješe. Danas ponovno dolaze kod nas u Mađarsku i iste te automobile kupuju kao Oldtimere. Očito vremena se mijenjaju. istina kod nas i nije nešto uređeno tržište Oltimera ali najveći broj ih se izvozi u zemlje Europskje unije.

Na međunarodni Oldtimer fest došao je sa svojim Mercedesom i Mile Kelava iz Širokog Brijega kojega mu je kupila žena. Mercedes je kupljen 1983. godine i do sada je prešao samo 2700 kilometara. Naime Mile je volio u mlade dane kušati rakiju. Da bi ga žena ohrabrila da se prođe šljivovice kupila mu je Mercedes. Međutim Mile i dalje cuga. Godinama odlaze na druženja Oldtimera i u tome uživaju.

-Kada bih se ponovo rodio sve bih ponovio. ne žalim ni za čime. Volim ljude, druženje, automobile. Ovdje u Fojnici uvijek je odlično. Sve, Nemam ni jednu primjedbu. Uvijek smo dragi gosti u ovome gradu”, govori Mile za Flash.ba.

Branko Stanić je tajnik Oldtaimer kluba Fojnica koji po trinaesti puta organizira smotru zaljubljenika u stare automobile.

-Mislim da ovakve manifestacije podižu razinu turističke ponude ne samo Fojnice nego i cijeloga kraja. Teško je govoriti o ljubavi prema svome oldtimeru. Čini mi se da bih prije dao kuću nego svoga Opela”, kaže nam Branko. Više o Oldtimer festu pogledajte u video reportaži koju smo snimili u Fojnici.

Tekst i foto:Srećko Stipović

Branko Stanić – tajnik Oldtimer kluba Fojnica Foto: Srećko Stipović
Mile Kelava Foto: Srećko Stipović