Misom zadušnicom obilježena 30-ta godišnjica ubojstva osmero djece dok su igrala košarku

Vijesti

Trideset godina od ubojstva osmero djece u Vitezu. Za ratni zločin nitko nije ni optužen a kamoli odgovarao.

Misom zadušnicom te paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca, danas je u Vitezu obilježena 30 godišnjica od ubojstva osmero djece. Ubila ih je granata ispaljena sa položaja Armije BiH dok su igrala košarku. Ni poslije trideset godina za taj ratni zločin nitko nije odgovarao. Istina tek nedavno počele su istražne radnje na ovom predmetu koji nikako da dođe na red pred tužiteljstvo i državno pravosuđe za ratne zločine.Ubijeni su:Garić Sanja, Garić Milan, Ramljak Dragan, Čečura Dražen, Antičević Boris, Križanović Sanja, Grebenar Augustina i Grebenar Velimir. O ovome zločinu oglasio se i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović

Zoran Milanović u Vitezu 10.06.2021. godine Foto: Srećko Stipović
Predsjednik RH Zoran Milanović sa obiteljima ubijene djece Foto: Srećko Stipović

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović prisjetio se u subotu osmero hrvatske djece koja su ubijena u eksploziji minobacačkog projektila u središtu Viteza za vrijeme bošnjačko-hrvatskog rata i naveo da ni nakon 30 godina nema pravde i osude njihova stradanja.

„Bol i tuga njihovih obitelji nije i nikada neće prestati, a do danas tu bol i tugu osjeća i hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, jer nema pravde i osude za stradanje viteške djece“, napisao je Milanović na društvenim mrežama. Uz poruku je objavljena i fotografija s osam bijelih ruža”, prenosi T portal..

Dodao je kako se u Vitezu dogodio stravičan zločin u dječjem parku koji je prekinuo osam dječjih nevinih života, te se s tugom i sućuti prisjetio tog tragičnog događaja. Milanović je prije dvije godine posjetio mjesto stradanja osmero hrvatske djece u Vitezu u središnjoj Bosni, gdje je pored spomenika Osmice položio vijenac i zapalio svijeću. U večernjim satima 10. lipnja 1993. godine s položaja bošnjačke Armije BiH ispaljen je minobacački projektil na središnji dio Viteza koji je pao na igralište na kojemu su se okupila djeca.

Tog je dana bio dogovor o prekidu vatre između bošnjačke i hrvatske strane. Petero djece preminulo je odmah nakon eksplozije, dok je još troje preminulo u improviziranoj bolnici koja se nalazila u crkvi u Novoj Biloj. Roditelji su djecu čija je tijela raznijela granata mogli prepoznati samo po odjeći. Ranjeno je još šestero djece koja su evakuirana u Split.

Cvijeće i svijeće za 30 obljetnicu ubojstva osmero djece u Vitezu Foto: Srećko Stipović
Mnogi su danas palili svijeće na spomen obilježju Osmica u Vitezu Foto: Srećko Stipović