Leo Tomičić uzgojio najveći kupus u BiH

Gospodarstvo Hrana Mali oglasi Razno Video Vijesti

Leo Tomičić iz Fojnice uzgojio je vjerojatno najveću glavicu kupusa u BiH. Ovaj srednjoškolac izvagao je glavicu iz svoga vrta koja je težila 6,8 kilograma. Kada smo snimali istu glavicu, bila je pola kilograma manja zbog kaliranja kupusa. Dvije glavice kupusa u Leovim rukama težile su preko 13 kilograma. Ovaj kupus Leo je uzgojio na maloj parceli od oko 300 četvornih metara. Druge glavice kupusa težile su između 4 i 5 kilograma što je također veliki uspjeh za mladića koji se po prvi puta okušao u uzgoju kupusa. Velike glavice kupusa završit će u salati a Leo se bavi i uzgojem voća, cvijeća, rijetkih životinjskih vrsta. U budućnosti se planira ozbiljnije pozabaviti poljoprivrednom proizvodnjom i voćarstvom.

Vaganje kupusa teškog 6,8 kg

-Jednostavno želio sam nadmašiti rekord iz Srbije koji je težio negdje nešto više od sedam kilograma. Uzgojio sam glavicu od 6,8 kilograma i smatram da je to moj veliki uspjeh. Istina bilo je malo i šale na račun toga kupusa jer su svi u ulici gledali kako on raste pa su neki komentirali kako bi ga netko mogao i ukrasti. Međutim nije, kupusa nitko neće. vjerujem da je poljoprivredna proizvodnja odredila i moju buudućnost školovanja”, govori nam ovaj skromni mladič iz Fojnice.

Evo koliki je list od najveće glavice kupusa Foto: Srećko Stipović
Leo uzgaja i zečeve Orijaše Foto: Srećko Stipović
Drži i kineske kokinkine Foto: Srećko Stipović

Leo nas je počastio po jednom teglom džema od brskvi kojega je on pripremao. Breskve su njegove a sudeći prema kvaliteti okusa i tu majstor za pohvalit. Džem od breskvi iz Leovog vrta može na svaku policu ne samo u BiH.

Tekst i foto: Srećko Stipović