Foto – Video:Fojnički robinzon živi u dvije pokretne kućice

Gospodarstvo Hrana Razno Video Vijesti

Fojnički robiznon, Mujo Pugonja, deset godina živi na dvije lokacije planine Vranica. Prva je Vlaška Ravan na oko 1100 metara a druga na Prokoškom jezeru na 1600 metara iznad mora. Mujo se doseli u svibnju a odlazi početkom studenog a nekada i prosinca ovisno od hladnoće. Obadvije pokretne kućice Mujo je napravio svojim rukama a voza ih svojim golfom “dvojkom”. U svojim pokretnim kućama ima šporet. krevet. WC, kupaonicu.

Fojnički robinzon ispred svoje kućice na Vlaškoj Ravni. Foto: Srećko Stipović

-Ovdje sam zbog zdravlja. Imam problema sa “zaduhom” pa mi je teško disati dole u gradu. Kada ovdje dođem preporodim se. Jedva čekam proljeće da dođem ovamo. Preko zime sam u svojoj kući u Fojnici”, govori Mujo za Flash.ba.

Kako odlučuješ u kojoj ćeš kući prespavati?

Mujina kuća putujuća na Prokoškom jezeru Foto: Srećko Stipović

Ne volim buku niti galamu. Ako je na Prokoškom kakva pijanka i buka onda selim ovamo u ovu kućicu na Vlaškoj Ravni. Ako mi dosadi ovdje onda idem na Prokoško. Znam u dan promijeniti obadvije lokacije, priča nam Mujo koji mora otići par kilometara da bi uhvatio signal i telefonirao.

Što jedeš, odnosno spremaš za jelo?

Prokoško jezero Foto: Srećko Stipović

-Znam napraviti sebi grah, tjesteninu, jaja, ispeći meso. Nemam problema sa hranom. Kada nestane odem kupim, dovezem i tako. Volim i šumske plodove, pogotovo borovnice i vrganje. To berem sebi ne prodajem nikome.

Nemam nikakvih problema sa svima sam dobar. Ljudi često svrate, popijemo kafu, ispričamo se i svako ide za svojim poslom. Ja živim onako kako ja želim. Zadovoljan sam u potpunosti sa ovakvim načinom života”, kaže nam Mujo na kraj razgovora dok se priprema dasa Vlaške Ravni ode na Prokoško jezero u drugu kućicu. Više pogledajte u video priči sa Prokoškog jezera koju smo jučer snimili.

Tekst i fotke: Srećko Stipović