FOTO: Tko je Sarajlija koji je pet puta pobijedio s kupreškim sirom na Balkan Cheese Festival, u Beogradu?

Gospodarstvo Hrana Razno Vijesti

Prije nekoliko dana, točnije 07.05.2022. godine u Beogradu je otvoren međunarodni festival autohtonih sireva Balkana na kojem je učešće uzelo 50 izlagača sa oko 300 različitih vrsta sira. Među njima i Sarajlija Smajil Žilić magistar stočarstva koji proizvodi sir na Kupresu. Smajil je vrhunski majstor za proizvodnju kvalitetnog sira bilo da je riječ o kravljem, ovčjem, kozjem ili mješancu ovih mlijeka. Zanimljivo je napomenuti da odluku o tome koji je sir najbolji ne donosi stručni žiri nego posjetitelji festivala. Smajil se sedam puta natjecao na festivalu sira i nikada se nije vratio bez medalje. Čak pet puta, /a četiri za redom/, posjetitelji, odnosno kušači i kupci njegov sir iz mljekare Kupres Milch proglasili su najboljim. Jedanput je bio treći i jednom drugi. Do uspjeha se ne dolazi tako lako i jednostavno. Prije četiri godine u nekadašnju kuprešku mljekaru koja je bila među pet u bivšoj Jugoslaviji Smajil je ušao kako bi od ruševina i smetljišta napravio suvremenu proizvodnju koja je poznata i izvan granica BiH. Za Flash.ba je izjavio:

Panorama Kupresa Foto: Srećko Stipović

-Prije nekih četiri godine ušao sam u kuprešku mljekaru koju sam obnovio i sanirao te počeo proizvodnju. Stjecajem okolnosti morali smo uzeti ovu ruševinu i opremiti je po svim suvremenim standardima i tehnološkim uvjetima koji se pred nas postavljaju. Dakle ovo je prijeratna kupreška mljekara, jedna od pet najboljih u bivšoj Jugoslaviji. Mljekara je nakon rata devastirana i bila je u jako lošem stanju. Iz ovoga objekta izvukli smo 122 kamiona smeća. Bila je gradsko smetljište. Danas je jedna od savremenijih mljekara ili prerađivačkih kapaciteta u BiH, govori Smajil za Flash.ba.

Zgrada mljekare Kupres Milch Foto: Srećko Stipović

Kako se ocjenjuje kvaliteta sireva na balkanskom festivalu sira?

-Balkan Cheese Festival je specifičan po tome što tamo ne postoji žiri. Tamo ne postoji komisija. Ocjenu da je neki sir najbolji donose potrošači. Svaki posjetilac sajma, odnosno potrošač toga sajma, a prođe ih po 4-5 hiljada kroz taj objekt, na svojoj ulaznici otraga napiše koji je sir za njega najbolji. Na izlazu iz tog prostora, a to je Dom omladine u Beogradu, ima jedna prava providna glasačka kutija u koju posjetitelji, odnosno kušači sira ubacuju svoje ulaznice sa svojim kandidatima za najbolji sir. Na kraju domaćin, odnosno organizator to sabere i proglasi najboljim sir koji je dobio najviše glasova. Odgovorno tvrdim da taj Srba Jovanović ne priznaje nikakvu štelu. Balkan Cheese Festival do sada je održan 13 puta. Mi smo učestvovali sedam puta. Od toga smo pet puta pobijedili, jedanput smo bili drugi, jedanput treći”, kaže za Flash.ba Smajil Žilić. Video reportažu o ovoj mljekari možete pogledati sutra na kanalu YouTube Srećko Stipović

Tekst i foto: Srećko Stipović /Flash.ba

Mnogobrojna priznanja za najbolji sir Foto: Srećko Stipović
Smajil u dijelu sirane gdje sirevi zriju Foto: Srećko Stipović
Kupci znaju što je kvaliteta pa hrle kod Smajila po sir Foto: Srećko Stipović