Video – Foto: Bolje je biti čoban nego rudar, radiš na zemlji a i plaća je veća!

Gospodarstvo Hrana Razno Video Vijesti

Početkom svibnja mjeseca veliki broj ovčara koji su nomadili izvan svoga mjesta boravka, vraćaju se kući sa svojim stadima ovaca. Zatim odlaze na Vlašić planinu gdje počinje sezona proizvodnje sira. Vahid Rubanović i njegov prijatelj Belmin Husić sa oko 400 ovaca i janjaca vratili su se iz Kalesije gdje su proveli pola godine s ovcama. Vahid je sin poznatoga Brice i nastavio je očevu tradiciju uzgoja ovaca i proizvodnje sira. Zatekli smo ih na povratku u selu Orašac gdje su odmarali do pokreta za selo Dub, odnosno Vlašić.

Belmin Husić više ne ide u rudnik, bit će ovčar Foto: Srećko Stipović

– Put je zaista dobro prošao. Nije bilo nekih problema. Putujemo evo petnaest dana i hvala Bogu stigli smo evo, na pragu smo kuće, kako se to kaže. Ovo je jedini zanat koji poznajem pa mi i nije teško raditi ovaj posao od kojega se može dobro živjeti. U Kalesiji nismo spavali pod šatorom nego smo zakupili kuću tako da nismo patili. Istina ima gore zvijeri pogotovo šakala koji napadaju ovce ali dobro smo se nosili s njima”, govori Vahid za Flash.ba

Njegov prijatelj i pomoćnik Belmin Husić također je zadovoljan kako je protekao put s ovcama od Kalesije do Orašca.

-Radio sam u rudniku ali ovo je ljepši posao. Lakše je raditi jer nisi pod zemljom nego si na zemlji. Više neću sigurno biti rudar nego postajem ovčar. Vidim da se od ovoga posla može bolje živjeti a i plaća je puno bolja,” govori Belmin za Flash.ba.

Anto Peša i Vahid Rubanović u Orašcu Foto: Srećko Stipović

Na Orašcu u koji još nije stigla struja nakon što je porušen u ratu, zatekli smo Antu Peša kod Vahida i Belmina. Anto iz džepa vadi obojena jaja i daje Vahidu kao uskrsni poklon.

Vahidovo stado iz zraka Foto: Srećko Stipović

-Ovuda su uvijek prolazili ovčari otkako znam za sebe. Nekada je prolazilo desetine stada oko ovih doba. Nažalost ovaca je sve manje. Ove sezona tek pet, šest stada prešlo je kroz Orašac. Ovim momcima sam dozvolio da s ovcama prenoće na mojoj zemlji. Ljudi žive od ovčarstva i treba im pomoći koliko se može. To je zaista težak posao. Moraju nekuda proći ti ljud s ovcama pa zašto ih ne pustiti i pomoći im jer su se ionako napatili u putu. Putuju po petnaest, dvadeset dana s ovcama”, kaže nam Anto koji je među prvima obnovio svoju kuću u Orašcu.

Više pogledajte u video uratku.

Tekst i foto: Srećko Stipović