Majstori za otkrivanje kristala i medvjeđeg luka u prirodi

Gospodarstvo Hrana Razno Video Vijesti

Kruno i Marko Jurešić iz Busovače godinama se bave otkrivanjem kristala u prirodi. Više je to hobi nego zanimanje odnosno trgovina, jer najvrijednije kristale uglavnom čuvaju i prave svoje kolekcije. Nešto se istina i proda ali samo da se namire troškovi za gorivo jer potraga ih zna odvesti i daleko od Busovače. Velikom metalnom šipkom Kruno detektira kristale a Marko onda lopatom i pijukom kopa da dođe do njih. Snimali smo ih nedavno na busovačkoj planini kako beru i srijemuž ili medvjeđi luk koji je dosta blagotvoran na ljudski organizam. Inače raste uz potoke i gdje ima dosta vlage.

Marko i Kruno u planinskoj bašti srijemuža Foto: Srećko Stipović

-Otkrivanjem kristala i minerala bavim se više od deset godina. To mi je postao hobi koji me uveseljava pogotovo kada nađem vrijedan kristal. Kada je riječ o medvjeđem luku mislim da bi svaki čovjek trebao probati ovu biljku. Kažu da pored svojih ljekovitih svojstava ima dobar učinak i kao afrodizijak, pogotovo kod starih osoba”, govori Kruno za Flash.ba koji nakon priče odlazi na obližnji potok i pije vodu iz svojih ruku.

Čađavac su prvog otkrili Foto: Srećko Stipović

Njegov rodijak Marko Jurešić obožava sve iz prirode. Počev od lova žaba do branja borovnica, jagoda, otkrivanja kristala, branja srijemuža.

Još jedan cepter kako ga zovu Foto: Srećko Stipović

-Kruno je moj rodijak i učitelj kada je riječ o traganju za kristalima. Zovem ga doktor za kristale jer nevjerojatnom preciznošću otkriva dragocjene prirodne minerale koje uglavnom koristim da ukrasim svoje vitrine ili izlažem na sajmovima. Istina nešto se i proda da bi se pokrili troškovi goriva, kupovine alatki i tako. Znamo ponekad ne pronaći ništa pa se vratimo kući kao “pokisli miševi”, a bude i dana kada se “ulove dobri komadi”, govori Marko za Flash.ba. Nedavno smo boravili sa Markom i Krunom na busovačkoj planini pa više pogledajte u video reportaži.

Teskt i fotografije: Srećko Stipović

Bez lopate nema ništa Foto: Srećko Stipović
Pogled na Busovaču Foto: Srećko Stipović
Metalna šipka kao detektor Foto: Srećko Stipović