Kako je lupati beton osam sati za 20 konvertibilnih maraka?

Gospodarstvo Razno Video Vijesti

Na izlazu iz viteza prema poslovnom centru PC-96, uz samu prometnicu istovarene su velike betonske ploče pune armaturnog željeza. Više radnika lupa teškim macolama da bi iz betona odvojili željezo i prodali na otpad. Kažu da je cijena porasla na 70 feninga po kilogramu. Dvojica radnika, jedan stariji, drugi mlađi udaraju macolom kao da je naliv pero. Beton puca, naziru se armaturne šipke. Još koji udarac i evo željeza.

-Imam osmero djece i 13 unučadi. Nitko nigdje ne radi. Nemamo nikakvih primanja pa smo prinuđeni na ovaj posao. Bolje raditi i ovo nego krasti, pa da te ganja policija. Ne sramim se, ovo je pošten posao. Jeste težak ali što ćeš kad nismo išli u školu, sad lupamo beton”, govori za Flash.ba Ramiz Talić sa Sofe kod Viteza. Njegov pomoćnik mlađi dečko, snažan kao bik ruši beton velikim čekićem. Puca, a onda se ukazuje armatura. Spretno je vade i sklanjaju na stranu kako bi je prodali.

Macola kao naliv pero foto: Srećko Stipović

-Radimo, nema nam druge. Više volim ovo radit nego da me policija ganja. Kada sakupimo jedno stotinjak kilograma željeza nosimo ovamo na otpad i prodamo. Dobijemo novac. Kada nema lupanja betona, onda cijepamo drva, unosimo ugljen, kosimo travu, radimo sve poslove gdje se može pošteno zaraditi neka marka”, priča naš sugovornik.

Više pogledajte u video reportaži koju snimili jučer u Vitezu.

Tekst i snimka: Srećko Stipović