Obiteljsko gospodarstvo Ivanke Miličević iz Fojnice registrirano je prije desetak godina. Ivanka se bavi proizvodnjom eko sira više od dvadeset godina. Međutim zbog pandemije korona virusa, visokih cijena stočne hrane, “tvrde” granice za bh dijasporu koja je kupovala velike količine sira, sve je teže prodati kvalitetan kravlji sir bilo da je riječ o dimljenom ili svježem siru. Ako se tome doda još nelojalna konkurencija onda je problema napretek. Bez obzira na sve probleme Ivanka i dalje proizvodi, istina manje količine.

-Dijaspora je kupovala znatne količine sira od mene. Otkako je uveden strogi režim na granici gotovo da i nema više prodaje za naše gastarbajtere. Korona virus je također sve poremetio. Cijene stočne hrane i drugih repro materijala su također odletjele u nebo. Ovaj posao radim zato što ga volim. Proizvodnja sira mi dođe kao terapija. Da ne radim zlatovez i prodajem, ne bih mogla opstati na tržištu samo sa sirom”, govori Ivanka za Flash.ba.
Kako se Ivanka nosi sa problemima u proizvodnji eko sira pogledajte u ovome video uratku.
Tekst i foto: Srećko Stipović