Medicinski fenomen: Tri godine nije popio kap vode na usta

Hrana humanost Razno Video Vijesti

Zahid Alagić iz Travnika više od tri godine nije mogao progutati kap vode a kamoli jesti na usta. Zbog moždanog udara imao je blokadu i nije mogao ništa progutati tako da je svu hranu i vodu primao kroz medicinsku sondu ugrađenu preko nosa u želudac. Obišao je mnoge bolnice u BiH pa i bioenergetičare kako bi se izliječio. Danas je dobroga zdravlja i ima želja napretek. Zanimljivo je napomenuti da je nosio sondu i radio u plasteniku, šadrvanu, plantaži američke borovnice, svugdje gdje je god trebalo. Ovaj nekadašnji vozač Špedicije iz Bugojna ozdravio je prije svega zbog velike volje za životom a onda što je imao i potporu cijele porodice i rodbine. Za njega kažu da je medicinski fenomen jer nakon tri godine Zahid se osjeća kao da nikada nije bio bolestan.

Zahid Alagić Foto: Srećko Stipović

-Posjećivali smo doktore po cijeloj BiH, ali nije bilo nekih rezultata. Čak smo išli i bioenergetičarima ne bili popravili zdravstveno stanje moga oca. Pokvarili smo najmanje 50 blendera uz pomoć kojih smo miksali hranu da je lakše probavi jer se hranio uz pomoć sonde dugačke 70 centimetara. Mislim da je njegova volja za životom pobijedila bolest”, kaže za Flash.ba Zahidov sin Alen.

Alen Alagić Foto: Srećko Stipović

Njegova nevjesta Rahima bila mu je od velike pomoći. Često je pripremala hranu za Zahida kako bi je lakše probavio.

-Kada je došao iz bolnice on je samo ležao. Nije mogao ustati. Međutim uz njegovu volju i našu pomoć /mislim na sve iz porodice/ Zahid je evo potpuno ozdravio i radi u plasteniku, bašti, ima svoju plantažu američke borovnice. Uvijek je aktivan”, kaže nam Rahima.

Zahid i Rahima Foto: Srećko Stipović

Zahidov dugogodišnji prijatelj Jakub Omerdić govorio je o njihovom prijateljstvu kao vozača. Svoga prijatelja Zahida naziva Pajdo.

-Svi ga zovemo Pajdo. To mu je nadimak i da nekoga pitate gdje je Zahidova kuća svi bi se zamislili. Kada kažete Pajdo, ah onda svi znaju. Tri godine da ne možete progutati kap vode, jedete na cjevčicu, odnosno sondu, to je malo tko preživio. Naš Pajdo je pobijedio samoga sebe. Mislim da su njegova volja i upornost doveli do njegovog potpunog izlječenja. Trošio je puno aronije i američke borovnice pa neki tvrde i da su mu se odumrle ćelije mozga obnovile”, kaže nam Jakub.

Jakub Omerdić, prijatelj Zahida

Zahid Alagić prijsetio se dana kada je progutao prvu šoljicu kave.

-Volim kafu, njezin miris, okus. Nakon nešto više od tri godine pokušao sam popiti prve kapi kafe. Pokušam i prođe kafa. Kažem nevjesti ja popio šolju kafe, daj mi još jednu. Popijem i drugu bez problema. Kada sam progutao i hranu onda sam bio najsretniji na svijetu. Ne može se taj osjećaj opisati”, govori Zahid za Flash.ba.

Više pogledajte u video priči.

Tekst i snimke: Srećko Stipović