Gospodarstvo Hrana Razno Video Vijesti

VIDEO – FOTO: Od kupusa se nitko nije obogatio

Najveći proizvođači kupusa u kantonu Središnja Bosna su iz Vrbaske doline. Gornji Vakuf-Uskoplje i Bugojno proizvedu više od dvije tisuće tona kupusa. Povrća bez kojega se ne može dočekati zima. Međutim za razliku od prošle godine kada je epidemija uzela svoj “danak”, ove sezone, cijena kupusa je udvostručena. Velika suša gotovo je prepolovila urod. Prošle godine vreća kupusa prodavala se po 5 KM a ove 10 KM. Na veće količine cijena je nešto niža. Razgovarali smo sa proizvođačima kupusa u Gornjem Vakufu-Uskoplju koji godinama traže od vlasti da pokrenu inicijativu za izgradnju jednog pogona za preradu ovoga povrća ili otkupnu stanicu da im se koliko toliko osigura siguran otkup i poštena cijena.

Hanifa Šišić – da nismo navodnjavali ne bi bilo kupusa Foto: Srećko Stipović

-Ove godine smo navodnjavali kupus pumpama iz Vrbasa. Da to nismo uradili propali bi totalno. Moj muž je znao po cijelu noć navodnjavati kupus. Hvala Bogu evo ga za poželjeti. Suša je sigurno uništila veliki dio proizvođača. Kod nas je rodio i krumpir, za čistu desetku”, govori za Flash.ba Hanifa Šišić.

Kod drugih proizvođača gotovo ista priča. Mladi otišli u inozemstvo, ostali stariji da obrađuju zemlju. Kupus je ove godine podbacio u veličini.

Kupus je podbacio sa urodom za najmanje 30 posto Foto: Srećko Stipović
Pogled na polja kupusa iz ptičje perspektive Foto: Srećko Stipović

-Prošle godine jedna vreća je mogla primiti najviše šest glavica kupusa. Možda i sedam. Ovogodišnji urod je slabiji. U jednu vreću stane i dvanaest glavica kupusa. Znači da smo prošle godine bolje prolazili sa cijenom. Ovo ti je patnja ali moraš raditi da bi preživio. Kada dođe kraj mjeseca svatko traži svoje. Struja, telefon, mobitel, grijanje…ako nemaš dođu uzmu kliješta i ostave te u mraku. Volio bih vidjeti tko je se to od kupusa obogatio”, dodaje Sejad za Flash.ba. Više o problemu proizvođača kupusa iz Gornjo-vrbaske regije pogledajte u video prilogu.

Tekst i foto: Srećko Stipović