Samo u BiH: Zabetonirali prolaz dizalu u prizemlje prije 20 godina!

Gospodarstvo humanost Razno Video Vijesti

Prije dvadesetak godina kućni savjet stanara stambene zgrade “Amerikanka” u Travniku nije mogao naći rješenje za vodu koja se pojavljivala ispod dizala u prizemlju, pa je odlučio zabetonirati prolaz do prizemlja. Voda koja se pojavljivala u to vrijeme i danas je na istome mjestu a stanari, pogotovo oni stariji i invalidi moraju do svojih stanova uz stepenice sa prvoga kata. Zašto stanari ne mogu riješiti ovaj problem ni poslije dvadeset godina?

-Živim u ovoj zgradi nekih 17 godina. Nitko od nas stanara ne zna zašto lift ne ide u prizemlje. Samo znaju oni koji rukovode. Taj nedostatak se sigurno može otkloniti. Ljudi naprave zgradu od 40 spratova a da neće riješiti naš problem. Nama starijim i invalidima lift život znači. Ne mogu se ja penjati uz stepenice sa prvoga sprata. Teško je a još sam i invalid. Kažu ne može lift raditi do prizemlja voda se pojavila i “riješili” sve probleme”, žali nam se Sulejman Sarajlić.

Amerikanka u Travniku Foto: Srećko Stipović

Njegova susjeda Snježa dodaje kako je kućni savjet prije dvadesetak godina odlučio zabetonirati prolaz dizala do prizemlja jer se pojavila voda odnekuda i prijetila opasnost da se lift ne ošteti ili nekoga ubije struja. Dvadeset godina dizalo ne prolazi do prizemlja nego samo prvoga kata.

Evo u kakvom je stanju Amerikanka Foto: Srećko Stipović

-Zatekla sam ovako stanje kada sam doselila. Tada je lift išao sa drugoga sprata. Kažu da je prolaz za lift zabetoniran u prizemlju zbog vode koja se pojavila i vlažnosti tih kablova i morali su to dignuti na drugi sprat. Unazad nekoliko godina naša komšinica koja je vodila zajedničke prostorije je sa gospodinom koji održava lift kod nas dogovorila da lift ide sa prvoga sprata. Pošto ima jako puno penzionera u našem ulazu jako je nezgodno njima penjati uz stepenice. Naš komšija Duško je razgovarao sa ovim čovjekom što održava liftove kod nas on je rekao neku cifru “boli glava” da bi osposobio lift da ide iz prizemlja. Mi tih novaca nemamo. kako će se ovaj problem riješiti ne znam stvarno” govori za Flash.ba Hidajeta Karić, predstavnica stanara.

hoće li se ovaj problem pokrenuti s mrtvo točke kako bi penzioneri i invalidi imali lakši pristup do svojih stanova teško je za sada reći. Možda pred nastupajuće izbore i bude nešto?!

Tekst i foto: Srećko Stipović