Njemica i Austrijanka obnovile bosansku kuću staru preko 200 godina

Gospodarstvo Hrana Razno Video Vijesti

Veronika Višnjić i Kristina Ilić, zajedno sa svojim supruzima Zdravkom i Ivicom obnovili su staru bosansku kuću u selu Očevje kod Vareša i udahnuli joj novu dušu. Ništa ne bi bilo neobično da Veronika nije Austrijanka a Kristina Njemica. Kada su vidjele prirodne ljepote vareških krajeva nagovorile su svoje muževe da ulažu u turizam ovoga kraja. Pored ove stare bosanske kuće koja je dobila novo ruho i već primila prve goste, Kristina i Ivica prave novi objekt za bavljenje turizmom u Ivicinom selu Sjenokos kod Vareša.

-Ovo je bila kuća moga djeda i nas četvero željeli smo je obnoviti, udahnuti joj novu dušu i prema svemu sudeći uspjeli smo u tome. Istina ima se ovdje još toga završiti ali imali smo tu već studente iz Sarajeva, profesore iz Zadra, Bratislave i oni su već najavili dolazak i naredne godine. Dakle već moramo razmišljati o proširenju smještaja,”, govori za Flash.ba Zdravko Višnjić.

Bosanska kuća iz ptičje perspektiva Foto: Srećko Stipović

Njegova supruga Veronika je očarana prirodom i cijelim krajolikom Očevja i Vareša.

-Ovdje mi je zaista lijepo. Došla sam iz Austrije sa Zdravkom i evo završavamo kuću u kojoj će mjesta biti za sve ljude koji vole prirodu, mir, ekologiju. Ovdje imamo i nešto ovaca, kokoša, tako da sam naučila i pomusti ovce, praviti sir. Jednostavno ovdje je život jednostavniji i mirniji nego u velikim gradovima”, izjavila nam je Veronika.

Veronika živi u eko kući Foto: Miroslav Stipović

-Naglasak je ovdje na Kristini i Veroniki koje su iz Njemačke i Austrije i koje su vidjele ovdje što mi ne vidimo ili ne znamo iskoristiti prirodne vrijednosti koje imamo. Dakle one su pokretači ovoga projekta, naravno uz potporu svojih muževa”, kaže za Flash.ba, Boško Andrić, općinski predstavnik.

Sa Zdravkom ispred kuće Foto: Miroslav Stipović

Može li ovo biti formula i za druge Bosance i Hercegovce teško je za sada reći. Međutim svi oni koji se žele jednoga dana vratiti u svoju domovinu, o tome bi trebali već sada razmišljati. Jer ako se nešto novca i uloži to će se sigurno vratiti kada bude najpotrebnije.

Tekst i foto: Srećko Stipović