Braća Šamija dočekali vrhunski urod šljive na 1700 stabala

Gospodarstvo Hrana Razno Video Vijesti

Franjo i Tadija Šamija iz viteškog naselja Nadioci ove godine imaju se čemu radovati. Njihov urod šljive ali i drugoga voća jedan je od najboljih u proteklih nekoliko godina. Samo sa 1700 stabala šljive očekuju oko 65 tona vrlo kvalitetnoga roda koji se može koristiti osim za rakiju i za džemove, kompote, pekmeze, sušenje. Pored šljive ovi vrijedni poljoprivrednici imaju velike količine jabuke, kruške a imaju dosta uspjeha i u uzgoju paradajza, tikve, paprike, luka. Jednom riječju poljoprivrednici “od glave do pete”.

-Imali smo sreću da ove godine nije bilo mraza pa nam je i pored ovolike suše ostao urod voća. Istina da je bilo malo više kiše plodovi bi bili još bolji, veći, kvalitetniji ali i ovako smo zadovoljni. Šljiva je kao sa razglednica. Nema na njoj packe. Samo smo jednom prskali voćnjak protiv šljivine osice i to je sve bilo. Pored šljive imat ćemo i jedno 10 tona jabuka, krušaka. Sve u svemu možemo biti zadovoljni sa ovolikim urodom”, govori nam Franjo dok za njegovim stolom ispijamo odličnu travaricu i mezimo domaću slaninu, pečenicu, kobasicu. Franjo je pravi majstor za svinjske delicije.

Franjo Šamija Foto: Srećko Stipović

Njegov brat Tadija dodaje: “Imali smo mi u proteklim godinama i mraza. Sve nam je znao uništiti i pored toga što smo se borili da nešto spasimo. Prijavljivali smo štetu ali slabe vajde. Općinska komisija dođe procjeni sve to i dodijeli nam 500 KM odštete. Smiješno”, govori nam Tadija.

Tadija Šamija Foto: Srećko Stipović

Braća Šamija planiraju nabaviti jednu sušaru koja bi im znatno olakšala poslove jer bi veliki dio šljive završio na sušenju.

Srećko Stipović