Stigla struja u Vrtaču

Gospodarstvo Hrana Razno Video

Zahvaljujući Europskoj uniji koja je financirala projekt, stočari sa Vranice dobili su solarne panele koji proizvode struju. Struja je olakšala život stočarima jer mogu u hladnjacima sačuvati mlijeko, meso, sir, imaju svjetlo, gledaju TV. Osjećaju se kao kod kuće.

-Dolazili su ovi iz SERDE /Sarajevska regionalna razvojna agencija/ snimali naše smještajne kapacitete, vikendice, katune, i naravno kao i drugi aplicirao sam za te solarne panele. Nas petero iz Vrtače prošli smo na natječaju i prije petnaest dana dobili solarne panele koji su nam znatno olakšali život. Kako su mi rekli moji paneli proizvode tri kilovata struje što je meni sasvim dovoljno za sada. Sada muzemo krave na struju uz pomoć muzilica, imamo frižidere, svjetlo, televizore. Možemo razvijati i seoski turizam. Dakle potpuno je promijenjen život nas stočara i ljudi koji se žele baviti seoskim turizmom”, govori za Flash.ba Bajro Polutan naš domaćin koji nas je proveo kroz Vrtaču.

Vrtača na planini Vranici Foto: Srećko Stipović

Elvedin Omerdić također je dobio solarni panel na vikendicu.

-Odlično, super, nemam riječi. Imati struju, odnosno svjetlo u planini je velika stvar. Kako imam dovoljno struje dat ću i drugima kojima treba samo sijalica da se priključe. Trebam kupiti i neki manji usisivač da žena može usisati vikendicu. Jednom riječju oduševljen sam”, kaže Edo kako ga zovu prijatelji.

Istina samo je pet katuna ili vikendica na Vrtači dobilo struju iz obnovljivog izvora energije. Dio panela podijeljen je i na Prokoško jezero te Gvožđanske stijene. Zanimljivo je da se nitko od stočara ili nadležnih iz općine Travnik ili kantona Središnja Bosna nije sjetio stočara sa Vlašića kojima bi solarni paneli spasili puno toga. Sa strujom mogli bi čuvati mlijeko, meso, sir. Raditi i u kasnim satima. Dakle sebi poboljšati i promijeniti život iz temelja.

Tekst i foto: Srećko Stipović