Dimljeno meso ukusnije i sočnije iz smokera

Uncategorized

Smoker je pokretna peć koja meso termički obrađuje uz pomoć dima i vlage, na malim temperaturama i dulje vrijeme. U Vitezu je napravljen vjerojatno najveći smoker u BiH koji može odjednom termički obraditi više od stotinu kilograma mesa. Testirali smo kako će termički obraditi 11 kilograma junećih rebara iz domaćeg uzgoja. Iako ovo prvi puta radi, Miroslav Stipović je dimeći meso 7,5 sati uspio napraviti izvanrednu deliciju koju je družina pojela u slast.

Miroslav Stipović pored smokera

Ovaj način termičke obrade mesa dolazi iz Amerike. Meso je puno sočnije i ukusnije nego kada se peče na ražnju ili roštilju. Komad mesa na videu je dio junećih rebara, iz domaćeg uzgoja. Začini korišteni u prvom navratu, prije dimljenja su: Morska sol, mljeveni crni papar, granulirani češnjak, kajenska paprika i maslinovo ulje. U drugom navratu prije zamatanja je u postojeću mješavinu dodan i jabukov ocat. Meso se dimilo na temperaturi između 120 i 150 stupnjeva celzijusa na drvenom uglju, bukvi i hrastu, s tim da je pretežno korištena bukva, oko osamdeset posto ukupnog dima. Smoker je ofset smoker dimenzija cilindra 1 metar dužni promjera i dužine 2 metra, dok je gorionik dimenzija 80x80x80 cm.

Provjera mesa Foto: Srećko Stipović

Pogledajte kako je tekao proces termičke obrade mesa uz pomoć dima i vlage sa vatrom koja je nastajala od bukovih i hrastovih drva te ugljena. ako imate ideju što naredno od mesa da nadimimo predložite. Ako ne bude skupa ideja možda je i realiziramo.

Srećko Stipović