Braćni par Šemić od naknade s biroa kupili ovce

Gospodarstvo Hrana Razno Video Vijesti

Mladi bračni par Šemić iz Zlokuća kod Kaknja vratio se na selo nakon što su od biroa dobili 1500 KM kako bi pokrenuli mali biznis. Nermin i Amina kupili su za 1000 KM dvoje janjadi a 500 KM zadržali za kućne troškove. Nakon šest punih godina od dvoje janjadi razmnožili su Romanovske ovce tako da danas imaju malu farmu od tridesetak ovaca. Ove godine očekuju da će se mini farma udvostručiti.

-Zahvaljujući ovoj novčanoj potpori mi smo pokrenuli naš mali biznis. Nismo novac uzalud potrošili. Mislili smo na našu i budućnost djece te smo stvorili uvjete da možemo živjeti od naše mini farme romanovskih ovaca”, govori za Flash.ba Nermin Šemić.

Nermin Šemić, farmer foto: Srećko Stipović

Njegova supruga Amina dodaje: “Ljepše nam je na selu nego u gradu. Ovdje je zrak puno čišći, djeca se imaju gdje igrati, mi ovce napasati. Jednom riječju puno je bolje na selu nego u gradu. Nismo se pokajali što smo novac uložili u ovce, govori Amina.

Nermin je prije nego će se baviti ovcama pročitao dosta literature o pasmini Romanovska. Danas je pravi ekspert za ovu pasminu ovaca.

-Mislim da je bolje kada ovca ojanji troje ili četvero kao što to čini Romanovska nego samo dvoje što je slučaj kod Pramenke. Od tih dvoje jedno se zadrži, drugo proda za 50 KM. Kada sam sve sabrao i oduzeo isplativije mi je držati Romanovske ovce. Nikakvih problema nemam. Dobro podnose zimu. Evo nedavno sam ih ošišao a zima im uopće ne smeta. Volim raditi ovaj posao na svojoj farmi nego biti radnik u nekoj tuđoj firmi pa makar manje zaradio i 300 KM. Uživam sa svojim ovcama a nemam problema sa prodajom janjadi ili ovaca. Ne mogu proizvesti koliko bih mogao prodati”, priča Nermin za Flash.ba.

Nermin ispred svoje mini farme Foto: Srećko Stipović

U selu Zlokuće bio sam prije dvadeset godina kada je klizište porušilo većinu kuća. Općina im je pomogla izgraditi kuće u Barama a danas u selu živi tek mali broj stanovnika. Iz šest kuća se dimi, kaže Nermin. Međutim sve više bivših stanovnika vraća se u selo, prave vikendice jer lakše je i ljepše živjeti na selu do kojega vodi asfaltni put. Evo i nekoliko arhivskih fotografija u vrijeme klizišta iz 2000. godine kada sam izvještavao o ovoj tragediji za Jutarnji list.

Tekst i fotke: Srećko Stipović

Ljudi su izgubljeni i spašavaju sto se spasiti da u Zlokućama Foto: Srećko Stipović
Stanovnici skidaju crijep s kuca kako bi spasili sto se spasiti može. Foto: Srećko Stipović
Klizište je oštetilo većinu kuća u selu Foto: Srećko Stipović
Da se ne ogladni Foto:Srećko Stipović
Nefa Helja ispred svoje porušene kuće u Zlokućama Foto: Srećko Stipović