Vinogradi u Žepču posađeni po europskim standardima

Gospodarstvo Hrana Video Vijesti

Vinogradarska zadruga Povratak u Žepču raspolaže sa 60 hektara nasada vinove loze a još 40 hektara je u pripremi za sadnju. Plan je u narednih 15 godina zasaditi 1500 hektara vinove loze i uposliti oko 700 obitelji. Vinko Zovko voditelj ovoga projekta kaže za Flash.ba da su sve sadnice certificirane, uvezene iz Italije i da su posađene po standardima europske unije. Žepčaci su prvi i za sada jedini u BiH sa svim certifikatima EU.

-Kada BiH postane članica EU mi ćemo biti u prednosti s našim vinogradima. Već sada posjedujemo sve certifikate kao da smo u europskoj uniji. Dakle naši zadrugari, odnosno vinogradari mogu mirno čekati kada će BiH postati članice velike zajednice Europe. Radeći u ovim vinogradima svatko može zaraditi plaću kao da radi u inozemstvu. Pored toga njive i ledine koje su zarasle u korov čistimo i pretvaramo u vinograde. Oživljavamo sela i proizvodimo vina vrhunske kvalitete”, govori nam Vinko Zovko idejni tvorac vinograda i vinarije u Žepču.

Detalj iz vinograda Foto: Arhiv Povratka

Marinko Tadić je sin Ante, jednoga od vinogradara koji je nedavno napustio svijet u dubokoj starosti. Anto je toliko vjerovao u projekt vinograda i Vinka Zovku da mu je nakon prezentacije prišao i molio da mu Vinko bude jamac kako bi podigao kredit i zasadio vinovu lozu. Vinko mu je rekao da nema potrebe za kreditom da će mu on besplatno zasaditi tri duluma zemlje vinovom lozom. Danas Antin sin Marinko uživa u obradi vinograda.

Berba grožđa Foto: Arhiv Povratak

-Da sam bilo kakvu drugu kulturu posadio na ova tri duluma ne bih dobio novaca koliko dobijem za grožđe. Posebno me raduje što je Vinko lik moga oca Ante stavio na boce vina. Svima preporučam da uzgajaju vinovu lozu jer mi ovdje u Žepču imamo i agronoma, mehanizaciju za obradu, otkup, sve što je potrebno da budete uspješni i zadovoljni sa ovim poslom kod svoje kuće”, govori Marinko za Flash.ba. Vina iz Žepča izvrsne su kvalitete i pristupačne cijene . U Žepču se nalazi čak i vinski shop pa svratite za malo para možete kupiti izvrsna vina. Više o ovom jedinstvenom poduhvatu na Balkanu pogledajte u video reportaži.

Srećko Stipović