Meša s Vjetrenica kod Zenice pravi najbolji sudžuk u regiji

Gospodarstvo Hrana Video Vijesti

Mehmed Mangić iz Vjetrenica koje se nalaze na granici Viteza i Zenice pravi najbolji sudžuk u regiji. Priznanje je dobio na međunarodnom turističkom festivalu hrane, odnosno sudžuka koji je početkom veljače održan u Brčko Distriktu. Na ovome festivalu sudžuka sudjelovalo je blizu 50 učesnika iz regije. Mehmedov suđuk proglašen je najboljim.

– Bio sam sumnjičav s pram ove manifestacije, odnosno poziva. Mislio sam da je to još jedna “štimaljka”, ali nije bilo tako. Poslao sam svoj sudžuk na natjecanje i posve zaboravio na festival. Međutim stručni žiri je nakon stručnih analiza objavio da je moj sudžuk pobijedio na ovoj regionalnoj manifestaciji. Naravno da mi je drago jer to je kruna moga rada. Netko je ipak prepoznao kvalitetu moga proizvoda koji je stigao i do daleke Australije, Amerike…Nema gdje moja sudžuka nije stigla zahvaljujući prije svega kvaliteti, govori Meša za Flash.ba čija mesnica također nosi isto ime.

Najkvalitetnije meso koristi se za proizvodnju sudžuka foto: Srećko Stipović

Meša nas je proveo kroz svoje pogone za proizvodnju bosanskog sudžuka i suhoga mesa. Sve je tip top po standardima struke. Demonstrirao je i kako se pravi najbolji sudžuk, s tim da neke recepture su ipak porodična tajna jer recepti se vjerno prenose s koljena na koljeno. Međutim prva i najvažnija stvar u cijelome procesu kaže Meša je kvaliteta mesa, odnosno sirovine od koje se pravi sudžuka. Ako je meso loše kvalitete nema toga začina koji će od njega napraviti dobar sudžuk. Više o ovome uzornome privredniku pogledajte u video prilogu.

Srećko Stipović

Sudžuk se proizvodi na tradicionalan način Foto: Srećko Stipović