Pio sam rakiju s vračem i prosipao u rijeku Niger duhovima vode!

Gospodarstvo Razno Video Vijesti

Sakib Alajbegović iz Sarajeva prije dvije godine zajedno sa još 11 članova posade broda koji je plovio pod Švicarskom zastavom otet je od strane pirata u delti Nigera. Iako se mogao sakriti na brodu gdje je radio kao mehaničar, kaže da nije htio. Jednostavno želio je iskusiti i otmicu od strane pirata. Posjetili smo ga u Vlakovu kod Sarajeva gdje živi i zamolili da ispriča kako je bilo živjeti u džungli puna 42 dana.

Maska vrača iz delte rijeke Niger /arhiv Sakib Alajbegović/

-Nije neobično da pirati izvrše otmicu članova posade broda i da traže novac kao otkupninu. Naš brod je prevozio žito. Negdje u delti Nigera napali su nas pirati. Brod nije vojnu pratnju, odnosno osiguranje iako je vlasnik znao da idemo u opasne vode. Primijetili smo kako se tri čamca približavaju našem brodu. Pirati su bili maskirani, naoružani do zuba. Kao taoce uzeli su nas dvanaest članova posade ukrcali u čamce i odvezli u džunglu. U džungli smo proveli 42 dana. Dva puta su nas premještali kako nas ne bi netko otkrio i upropastio njihovu operaciju. Kada se javio vlasnik broda i rekao da će isplatiti otkupninu / a ona nije manja od milijun dolara/ bilo je lakše. Istina nismo imali dovoljno hrane ali nisu ni oni. Pili smo vodu iz boca. Imao sam priliku vidjeti njihovog vrača kako se moli duhovima vode. Pili su rakiju a i ja sam im se pridružio. Malo se popije, malo baci u rijeku da se oda počast duhovima vode. Također kod tih njihovih rituala donesu odjeću i obuću koja je ostala od pirata poginulih u akcijama otmice zatim zapale malo nafte kao svijeću i onda se mole. Bilo je jako zanimljivo”, priča za Flash.ba Sakib Alajbegović koji preko 45 godina plovi morima i oceanima diljem svijeta.

Sakib Alajbegović Foto: Srećko Stipović

Sakib nam je ispričao kako je jednoga pirata nadjačao u obaranju ruke.

-Vidjeli su oni da sam ja pun rana i gelera od ratova. Ratovao sam na Falklandskim otocima, zatim u Bosni i ostali su ožiljci. Govorili su mi kako sam ja Big fighter /veliki ratnik/ i to su posebno cijenili. Svi su se mogli kupati u rijeci osim mene. Meni su iskopali jednu rupu u džungli, voda se pojavila i tu sam se ponekad kupao. Jedan od tih pirata htio je da se sa mnom okuša u obaranju ruke na stolu. Odbijao sam ga rekavši da sam star i da mi nije do toga. On navalio kao mutav. Hoće i hoće. Hajde, kažem ja. Naravno oborim ga od prve. Međutim on neće da prizna da je izgubio i traži da ponovimo obaranje. Opet sam ga pobijedio. Kaže onaj glavni njihov vođa: “dosta je pustite čovjeka na miru”. Tako je i bilo. Od tada sam s njima išao i na kazan da se dodatno hranim jer sam bio izgubio 20 kilograma”, govori za Flash.ba Sakib Alajbegović. Više pogledajte u dokumentarnoj video priči.

Srećko Stipović

Jedan od luka u delti Nigera /arhiv Sakib Alajbegović/