Kako u Vitezu mali subvencioniraju velike kroz komunalnu naknadu: frizeri plaćaju više od FIS-a

Gospodarstvo Razno Vijesti

Kako u Vitezu mali subvencioniraju velike kroz komunalnu naknadu         

Odluka o općinskim komunalnim pristojbama je dokument u kojem je sadržana sva nesposobnost lokalne vlasti u Vitezu, točnije, Općinskog vijeća Vitez. Problematična je u više dimenzija, a ovdje će se prezentirati najočitije dimenzije nepoštene, ne razmjerne, nestručne pa i bahate Odluke o općinskim komunalnim pristojbama.

            Nestručna je jer se zove komunalna pristrojba, a kao glavni parametar je korišten prihod fizičkih i pravnih osoba na području općine Vitez. Druga, gora dimenzija nestručnosti je ta, što je i taj parametar podijeljen u “kategorije”, i to tri. Kako se došlo do tih kategorija, gdje u srednju kategoriju, na primjer, pripada Fis d.o.o., s prometom u 2019. 391 milijun 781 tisuća i 588 konvertibilnih maraka, nije obrazloženo.

            Problem je što te kategorije uvjetuju, na primjer, frizere, koji po odluci moraju platiti paušalno 100 KM godišnje komunalnu naknadu, a recimo netko iz srednje kategorije poput Fisa, mora platiti 1250 KM. Tu dolazimo do nesrazmjera. Na primjer, ako uzmemo da frizer na općini Vitez može zaraditi godišnje 30 tisuća KM, udio komunalne naknade u njegovom prihodu je toliki, kao da Fis d.o.o. Plati 1 milijun 305 tisuća i 938 konvertibilnih maraka i 63 pfeninga. A Fis plati 1250 KM. A prihod je osnovni i jedini kriterij.

Da je pravedno ustrojena komunalna naknada, frizer bi po tome plaćao 9,5 pfeninga, dakle, nepunih deset (10) pfeninga. Deset frizera bi trebalo općini Vitez da prikupi jednu konvertibilnu marku, kada bi imali tretman kao velike, odnosno, “srednje” firme, poput Fisa.

            Drugi problem komunalne pristrojbe je to što je obračunata retroaktivno, dakle, izglasana je 4. travnja 2019. godine, a obračunata za cijelu 2019. godinu po novom pravilniku.

            Treći problem je nejasnoća utroška te komunalne pristojbe. Nejasno je za koju namjenu se prikuplja, pa samim tim, proizlazi niz nejasnoća kako se došlo do gore spomenutih iznosa, odnosno, zašto frizeri moraju plaćati tisuću puta višu pristojbu od Fisa.

            Općina Vitez, odnosno, Općinsko vijeće kao zakonodavno tijelo isključive nadležnosti za ovu vrstu odluka, mora ustrojiti parametre koji će slijediti načela razmjernosti, pravednosti i solidarnosti.

            Ako se utvrđuje komunalna pristrojba, onda ona mora biti sazdana od više parametara, koji su indikator opterećenja zajedničke komunalne infrastrukture. Koji god parametar pogledali, nemoguće je da jedan Fis opterećava javni prostor, komunalnu infrastrukturu, ili što već, samo 12,5 puta više od jednog frizerskog salona s jednim uposlenim.

Ako je uzet parametar prihod, on mora biti razmjeran. Ako nije razmjeran, onda je nepošten i nezakonit. Odluke o komunalnim pristrojbama koje su padale na Ustavnom sudu su uglavnom padale zbog nepoštivanja načela razmjernosti.

            Poduzetnici, obrtnici, male firme nose teret smanjene potražnje roba i usluga u vrijeme pandemije, nakon toga, naravno dođe na naplatu komunalna pristrojba za koju nitko ne zna u što će se potrošiti, niti zašto ju plaća, kako se došlo do iznosa, kako se došlo do “razreda” gdje jedan “razred” dijeli frizera i Fis.

            Frizeri se mogu nadati da će općinsko vijeće ispraviti ovu sramotnu odluku, pa makar malo pomoći obrtnicima i malim privrednicima, jer i oni žele plaćati kao Fis.

Evo primjera pravedno i razmjerno donesene komunalne naknade u općini Kiseljak:

http://www.opcina-kiseljak.org/portal1/images/Odluka_o_visini_komunalnih_pristojbi.pdf

Jasno je vidljivo da prihod nije uzet kao referentna vrijednost za određivanje visine pristrojbe. Također je jasno da je postignut razmjer u naplati komunalne pristrojbe.

Ova komunalna pristrojba je donesena puno ranije nego u općini Vitez, pa je Općinsko vijeće Vitez moglo pogledati kako to treba napraviti, ako već nisu sposobni samo to učiniti.

Na sljedećem linku pogledate nepoštenu i diskriminatornu Odluku o komunalnoj pristrojbi općine Vitez.

http://www.pufbih.ba/v1/public/upload/zakoni/39b4e-odluka-o-opcinskim-komunalnim-pristojbama-vitez.pdf

Miroslav Stipović, mag.