Eminovi medvjedi spavali su s njim dok su bili mali!

Gospodarstvo Hrana humanost Razno Video

Emin Ljutić iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja punih 15 godina brine o dva medvjeda kojima je dao ime Laka i Gvido. Kada su im krivolovci ubili majku Laka i Gvido imali su tek po nekoliko mjeseci i bili su ostavljeni da uginu. Emin ih je platio 1000 KM i dovezao svojoj kući.

-Laka je bio jako bolestan. Vodio sam ga pedijatru, kupovao lijekove, pempas. Spavao je sa mnom zbog čega se žena naljutila i ostavila me. Stanovao sam u kući ali sam medvjedima ustupio kuću a ja prešao kontejner”, priča nam Emin dok vadi potočnu pastrmku iz svoga ribnjaka čiju riblju ikru prebacuje u obližnju rijeku Bistricu.

Emin je s kantonom vodio čak i sudski spor za medvjede. Inspektorka iz Bugojna donijela je Rješenje da se medvjedi eutanaziraju a Emin plati 10 tisuća KM. Pred kantonalnim sudom u Novom Travniku Emin je uspio zadržati medvjede jer kanton nema azil da ih zbrine.

Emin petnaest godina hrani dva medvjeda koji danas zajedno imaju blizu jedne tone težine.

-Na hranu za medvjede trošim 70 posto svoje penzije. Pomažu mi i mesari koji dovoze klaonički otpad, susjedi s voćem i medom. Jednom riječju medvjedi nisu nikada gladni. Naprotiv hrane se bolje nego neki ljudi u ovoj zemlji” govori Emin za Flash.ba.

Tekst i fotke:Srećko Stipović, Flash.ba