Dva velika psa čuvaju Stojana od vukova i medvjeda

Gospodarstvo Hrana humanost Razno Video Vijesti

U Donjem Vukovskom kod Kupresa živi Stojan Pavlović. Najbliži susjed udaljen je od njega tri kilometra. Na prostranstvu koje se prostire kilometrima živi tek šestero povratnika. Nakon što mu je Veterinarska stanica iz Bugojna poklonila jednog psa, Stojan je zatražio i drugog jer se vukovi u njegovom mjestu kreću i danju kao da su domaće a ne divlje životinje. Direktor Sanel Alagić ispunio je Stojanu želju i dovezao mu psa Medu.

-Sa Stojanom imamo odličnu saradnju. On redovito navrati kod nas u veterinarsku stanicu kada dolazi u Bugojno. Sve što mu treba kada je riječ o psima mi odradimo za njega. Medo je dobio sve papire, vakcinu, hranu. Nadamo se i nadalje uspješnoj saradnji”, izjavio je za Flash.ba Sanel Alagić

-Dobro mi dođe i ovaj pas Medo. Sada moj stari pas ima društvo a zajedno su jači u borbi protiv vukova i medvjeda kojih ovdje ima koliko poželite. Kreću se danju kao da nema ljudi. Napadaju ovce, pse, jednostavno sve što im se nađe na putu”, govori Stojan.

U Vukovskom je do rata živjelo oko 500 domaćinstava danas ih ima tek šestero, starih i nemoćnih kilometrima udaljeni od civilizacije. Više pogledajte u video prilogu koji smo snimili u Vukovskom.

Tekst i fotka:Srećko Stipović