U centru Visokog djecu hrane iz kontejnera

Hrana humanost Razno Video Vijesti

Nedim i Zenaida Pandžić žive u centru grada Visokog u straćari koja prokišnjava a petero djece hrane uglavnom što pronađu u kontejnerima. Ova porodica treba pomoć svake vrste. Od ogrijeva, do odjeće, hrane, obuće. I pored neimaštine djecu ipak šalju u školu.

-Iz Centra za socijalni rad u Visokom nikada nas nisu posjetili ili dali neku pomoć. Znaju svi u Visokom u kakvom stanju živimo. Često gladni zaspimo. Vidite nemamo ni podova u ovoj kući koju smo naslijedili a krov prokišnjava na sve strane pa smo stavljali limove i neke stare najlone i tepihe. Gledam kako će se svakoga trena urušiti. Djeca noću ne smiju zaspati od miševa”, govori nam Zenaida, majka sedmero djece, od kojih s njom živi petero..

-Imamo redovno primanje od 43 KM za dječji doplatak. To je sve što mi dobijemo od Države. Evo za struju stigao račun i prošli dug, ravno 400 KM. Odakle da platim? Ne mogu ja zaraditi toliki novac prodajući limenke i plastiku. Radio sam u komunalnom ali sam zbog korone dobio otkaz. Ne znam sam što da radimo”, govori za Flash.ba Nedim Pandžić otac i suprug.

Zanimljivo je napomenuti da se Visočaci slabo odazivaju da pomognu svoje sugrađane.

-Izuzev jedne gospođe s Križa, nitko nam nije pomagao”, tvrdi Zenaida. Uz malo razumijevanja i suosjećanja ovoj porodici bi trebali pomoći da barem plate dug za struju kako ne bi pored toliko siromaštva sjedili u mraku.

tekst i foto:Srećko Stipović/Flash.ba

Krovište od kolibe Pandžića