Složna braća štalu grade:Mehići sa Vlašića rekli zbogom nomadskom životu!

Gospodarstvo Hrana Razno Video Vijesti

Petorica braće Mehić iz Mudrika na Vlašiću za kratko vrijeme izgradila štalu za zimovanje ovaca tako da više ne idu izvan svoga mjesta sa ovcama.Njihov otac Nahid cijeli život bavi se ovčarstvom. Za dvije godine prodao 30 ovaca za 40 tisuća maraka.Nahidove ovce i ovnovi slove za najbolje u regiji.On je godinama stvarao genetiku svoga stada a najbolje ovnove vozio je taksijem.Jednoga je vozio iz Travnika do slavonske Požege.

-Kupio sam ovna na pijaci u Travniku.Kako su mi ovce bile u susjednoj Hrvatskoj platio sam taksistu da ga preveze.Nije to bilo za mene ništa posebno jer sam u to vrijeme imao puno novaca.Mislim da je i novac bio vrijedniji nego danas.Međutim kada je riječ o mojim sinovima.Njih imam petoricu i zahvaljujući ovcama svi su napravili kuće, oženili se.Žive i rade sa ovcama i ne žale se.Evo po prvi puta nakon rata zimujemo s ovcama ovdje na Vlašiću.Nema se računa više ići u Posavinu i druga mjesta“, govori za Flash.ba Nahid Mehić.

Njegov sin Mesud tri godine za redom je išao s ovcama u Kalesiju.Međutim kada je shvatio da time ne dobiva ništa odlučili su izgraditi svoju štalu.

–Svima bi poručio da je puno lakše kod kuće. Prije svega sačuvat će zdravlje.Kad sračunamo troškove gore u Posavini, oni su veliki.Prošle godine nisam bio ni na nuli.Posebno je velika prednost što si sa svojom porodicom.Svaku noć legneš ko čovjek u svojoj kući sa svojom ženom i djecom.Radim od šest ujutro do 4 sata poslijepodne kao u svakoj firmi“, priča za Flash.ba Mesud Mehić.

Više pogledajte na video uratku.

Tekst i snimke:Srećko Stipović/Flash.ba