Miroslav Vinac prvi privatni prijevoznik radnika i seljaka u BiH

Gospodarstvo Razno Vijesti

Listajući stare fotografije iz moga albuma ugledah autobus nakićen kao za svadbu.Stotine košulja, ručnika, maramica, poneka boca rakije.Ispred autobusa naš sugrađanin Miran Vinac. Lijep i mlad u to vrijeme.Kako je nastala fotografija?

Bilo je to 1988. godina.Tada sam također radio priče za Večernje novine iz Sarajeva, sarajevski AS i druge listove.Krenuo sam u Krčevine kad vidim autobus nakićen kao da su svatovi.Ispred autobusa Miran Vinac iz Donje Večeriske.Pitam ga gdje je mlada a on se grohotom nasmija.Kakva bolan mlada?Ovo su krčevljani nakitili autobus jer im uvodim autobusnu liniju.Neće više pješice do posla. Koristit će i radnicima Grabka, Slatine, Ljubića pa i Preočice.Teško sam dobio liniju jer u Zakonu nema privatnog prijevoza radnika autobusima.Sve je bilo u državnom vlasništvu.Ipak smo našli “rupu” u Zakonu i evo od danas vozim radnike u “Princip”.

-Moj autobus nikada nije stao zbog leda na putu.Imao sam radnike koji su posipali sol ili lug po cesti kako bi radnici na vrijeme stigli na posao.Pare sam nosio vrećama toliko ih je bilo.Ovi iz državnih firmi redovito su kasnili” govori Miroslav za Flah.ba.

Fotografija je često i dokument a ova Miroslava vinca potvrđuje da su Vitežani i prije rata imali “nos za biznis”.

Srećko stipović/flash.ba