Janjci na farmi Vuković stižu kao da je proljeće

Gospodarstvo Hrana Razno Video Vijesti

Mjesna zajednica i župa Potkraj kod Travnika nedavno su asfaltirali novih 315 metara puta i to na Galici, točnije prema kapelici Gospe Snježne.Prošle godine asfaltirali su 500 metara tako da je veći dio ipak pod asfaltom.Pored toga u subotu su obnovili zatrpano jezerce ili mlavu kako je ovdje još zovu sa koje se napajala stoka ali i divljač,Tridesetak entuzijasta predvođenih Dragom Vukovićem lijepo su uredili jezerce sa kojega će piti domaće i divlje životinje.Bit će to i lijep prizor za planinare, lovce, turiste, vjernike, putnike namjernike.Na Draginoj farmi koja broji preko 500 ovaca uveliko se ovce janje.Janjadi stižu kao na traci.Đevad Đulan Dragin pastir i partner nema odmora.

-Neobično je da se u ovo vrijeme ovce janje.Evo za nekoliko dana mi imamo novih oko 200 janjaca.Obično kažemo da se janje u proljeće ali zbog kvalitetne hrane. uvjeta u kojima borave, dobrih ovnova, evo stižu nam novi janjci.Za njih smo osigurali oko 20 tisuća bala sijena i drugu hranu a gradi se i nova hala tako da ćemo bez problema zbrinuti stado od oko tisuću ovaca”, govori Đevad Đulan.

Drago Vuković

Drago Vuković koji je i najveći donator za sve akcije u Potkraju riješio je obnoviti ne samo jezerce nego i još jedan bunar.Gradi nove hale ali i kultivira zemljište.

-Stalno ulažemo u nove kapacitete za smještaj ovaca.Kada završimo ove objekte imat ćemo prostor za tisuću ovaca.Pored toga za ove dvije godine kultivirali smo oko 15 hektara zapuštenih njiva i livada.Evo i ovdje na Galici kultiviramo zemljišta na kojima su nekada pasle ovce.Dovest ćemo ih u stanje kakva su nekada bila.Kamenje povadit, potorit da ovce imaju kvalitetnu travu”, govori Drago Vuković za Flash.ba. Više pogledajte u reportaži koju je za jedan dan na kanalu YouTube pogledalo 50 tisuća ljudi diljem svijeta.

tekst i foto:Srećko Stipović/Flash.ba

Obnova jezerca za napajanje stoke i divljači
Đevad Đulan sa jancima