Šumski plodovi podbacili ove sezone

Gospodarstvo Hrana Razno Video Vijesti

Za razliku od prošle godine kada je šuma bila puna berača malina, kupina, borovnice, gljiva, danas je situacija sasvim drugačija.Jučer smo posjetili Pesku kod Busovače gdje smo razgovarali sa beračima borovnice koji tvrde da je ova godina puno lošija od prošle kada je riječ o količinama šumskih plodova.Poznati berač borovnica Marko Jurešić tvrdi da je urod ove godine upola manji nego prošle.

Mujo Buljina penzioner

-Ovdje gdje mi sada stojimo, na ovome terenu prošle godine bilo je 50 duša. Svi smo brali borovnice i za sat dva nabereš punu kantu od deset kilograma.Danas poneko bere ali ja sam evo brao pola sata nabrao 100 grama borovnica.Jednostavno mraz ih je uništio a i loše vrijeme.Bilo je puno kiše. S druge strane gljiva gotovo da i nema.Nešto je bilo krenulo i stalo.Ako se ovako nastavi naredne godine ja idem radit u Njemačku.Od ovoga posla nema više para.Prošle godine na borovnici sam zaradio deset tisuća maraka, ove godine neću izgleda ni 500 maraka.Moram ići narodu cjepati drva, kositi travu”, govori za Flash.ba Marko Jurešić.

I drugi berači borovnice žale se na loš urod.Jedino je Mujo Buljina zadovoljan što može pored jedne zaraditi još jednu penziju berući borovnice.

Tekst i foto:Srećko Stipović

Više pogledjate u video prilogu.

Marko Jurešić iz Busovače