Majstora sevdalinke dedo nagrađivao kašikom meda

Kultura Razno Video Vijesti

Jahija Perenda iz novotravničkog sela Sinokos pravi je majstor sevdalinke.Nedavno smo snimali ovoga vrsnog pjevača narodnih pjesama na Rostovu uz pratnju učitelja harmonike Seje Smajiša.Domaćini ove lijepe fešte bila nam je porodica Kočo.

-Prve muzičke korake napravio sam još u šestoj, sedmoj godini.Dedo me je izjutra budio i kaže;”ustani Jahija zapjevaj nam jednu”.Ja sam pjevao pjesme Šabana Šaulića, Safeta Isovića, Himze Polovine i drugih pjevača.Nagrada je bila kašika meda.Prvu nagradu osvojio sam u Novom Travniku kada sam imao 10 godina.Za prvo mjesto na audiciji “Mikrofon je Vaš” dobio sam LP /ploča/ od Šabana Šaulića zvala se Sanela, Sanela.Pored pjesme pčele su moja druga ljubav a ovce su posao od kojega se živi” govori za Flash.ba Jahija Perenda.

Njegov dugogodišnji pratilac na harmonici je Sejo Smajiš iz Travnika, inače učitelj harmonike.

-Jahija je trenutno najbolji izvođač sevdalinki u BiH. Zajedno smo rodili dugo vremena a i novaca je bilo.Ljudi su u redovima čekali stolicu gdje je Jahija pjevao.Ni jedan pjevač nije se napjevao pored Jahije”, govori za Flash.ba vrsni harmonikaš Sejo Smajiš.

Tekst i fotka:Srećko Stipović/Flash.ba

Više pogledajte u ovome videu