Vitez: Održana predstava Korak do Bosne u sklopu Hrvatskog proljeća Središnje Bosne

Kultura Razno Vijesti

U sklopu Hrvatskog proljeća Središnje Bosne, sinoć je u Vitezu izvedena predstava ”Korak do Bosne”, čija priča prati fra Ivana Franju Jukića, njegov život u samostanu, njegovu borbu za prosvjetiteljstvo, te sukob s Omer-pašom Latasom. Jukić je bio narodni prosvjetitelj, volio je svoju domovinu, te izgarao za idejom o tiskanju i izdavanju knjiga. Za života zagovarao je kulturne i osobne slobode, slobodu tiska i svjetovno školstvo. Ipak u Beču, u progonstvu, protjeran iz Bosne, umire ostavljen i sam, na korak do Bosne…

Tekst je prema predlošku Ivana Lovrenovića, dramatizirala Nada Đurevska, a Travničanka Anela Križanac kroz ”Korak do Bosne”, svojom režijom oživljava san koji je fra Ivan Franjo Jukić usnuo. Predstava u izvedbi studenata Franjevačke teologije iz Sarajeva je oduševila Vitežane, ali i goste iz susjednih općina koji su napunili kazališnu dvoranu u Vitezu.

Večer puna emocija, praćena pljeskom koji je odjekivao kazališnom dvoranom, jamac je kako je uvrštavanjem ove predstave u manifestaciju Hrvatsko proljeće Središnje Bosne napravljen pravi izbor.

Organizatori i domaćini predstave uz zahvalu Studentskom teatru Franjevačke teologije iz Sarajeva i voditelju sekcije fra Danijelu Nikoliću zahvalili su i menadžmentu JU Radio Vitez i GKM Vitez na tehničkoj potpori.