Idućeg tjedna počinje “Hrvatsko proljeće Središnje Bosne”

Kultura Razno Sport

“Hrvatsko proljeće Središnje Bosne 2019.”, kulturno-umjetnički program koji se već tradicionalno održava u Središnjoj Bosni, ove će godine početi u NovomTravniku, a svoju će svečanu završnicu, nakon dva mjeseca programskih sadržaja imati u Jajcu.

Šesto izdanje kulturno-umjetničkog festivala “Hrvatsko proljeće SredišnjeBosne 2019.” ove godine počinje u NovomTravniku izvedbom predstave “Vukovarsko svijetlo”. “Proljeće” ćetako, kao i ranijih godina,  stići u Travnik, Uskoplje, Vitez, Busovaču, Kreševo, Fojnicu, Kiseljak, Žepče, Usoru, Bugojno, te najmanju općinu u FBiH – Dobretiće. Pored općina županija Središnja Bosna i Zeničko-dobojska, “Hrvatsko proljeće” gostujei u Hercegbosanskoj, odnosno, Tomislavgradu, te po prvi puta u šest godina trajanja festivala u Sarajevu.

Domaćesnage: GKM Vitez, mlada književna nada Ivana Zekić

Ovogodišnje izdanje oslanja se, kako tvrde organizatori, Županijski odbor Mladeži HDZ-a BiH Središnja Bosna, na “domaće snage”, odnosno, sadržaje nastale u Središnjoj Bosni, poput Gradskog kazališta mladih Vitez koje će u nekoliko gradova izvesti neke od svojih najboljih i višestruko nagrađivanih predstava.  “Lova iz snova”, “Čistačice” i “Trnoružica” predstave su koje će biti izvedene u okviru “Hrvatskog proljeća Središnje Bosne”. Gradsko kazalište Vitez jedno je od najboljih amaterskih kazališta u BiH koje redovito osvaja nagrade na festivalima amaterskog teatra u našojzemlji, ali i inozemstvu, čime je kroz više od desetljeća postojanja, postalo jedan od brendova kulture Središnje Bosne.

Ove će godine, večeri kulture biti posvećene tradiciji, pa ćetako u Kreševu, biti organizirana radionica o potkivanju jaja, starom i gotovo izumrloj tehnici po čemu je kreševski kraj desetljećima poznat.  U Travniku će biti održana i izložba slika o Ljubuškom, rodnom mjestu Petra Barbarića, pod nazivom “Ljubuški :oaza u svjetlu”, a u Busovači će biti predstavljena izbirka priča“Čarobno jezero” mlade autorice, IvaneZekić.

“Vukovarsko svijetlo” na turneji u Središnjoj Bosni

O posebnoj povezanosti Vukovara i Središnje Bosne, kao simbola stradavanja hrvatskog naroda u Domovinskom ratu, svjedoči i gostovanje jedne od najizvođenijih predstava koja tematizira Domovinski rat, jest “Vukovarsko svijetlo” koja otvara” Hrvatsko proljeće”, te potom nastavlja mini – turneju po Središnjoj Bosni. Autori predstave su hrvatski branitelji Damir Markuši i Damir Plavšić.

Predstava “Vukovarsko svijetlo” do sada je izvedena u više od 150 gradova i općina u Hrvatskoj i iseljeništvu( SAD, Australija, Kanada, Njemačka, Austrija, Švicarska, Novi Zeland”.  Nosi epitet i prve edukativne i domoljubne predstave u režiji hrvatskih branitelja.

HNK Mostar u Žepču i Usori, fra Jukić u Vitezu

U Vitezu će, pak, biti odigrana predstava “Ivan FranoJukić” nastala prema romanu Ivana Lovrenovića, a koja tematizira lik i djelo jednog od najvažnijih franjevaca Provincije Bosne Srebrene.  Dramatizaciju potpisuje glasovita glumica Nada Đurevska, a režiju Anela Križanac iz Travnika. Fra Ivan FranoJukić, bosanski je fratar poznat po plodnom kulturnom angažmanu, pokretač je prvog časopisa u BiH “Bosanski prijatelj”. U borbi za pravdu, domovinu, narod i kulturu idanas je inspiracija brojnim umjetnicima u našoj zemlji.

U Žepču i Uskoplju gostuje Hrvatsko narodno kazalište Mostar, jedino profesionalno kazalište Hrvata u BiH, s kojim “Hrvatsko proljeće” već šestu godinu za redom aktivno i angažirano surađuje.

Program u 15 gradova i općina, poprvi put i u Sarajevu

Pored općina županija Središnja Bosna iZeničko-dobojska, “Hrvatsko proljeće” gostuje po prvi puta u Sarajevu gdje će biti održana večer s istaknutim hrvatskim novinarom i publicistom, ZvonimiromČilićem koji će predstaviti knjigu “Ljudi i vrijeme”.

Ulaz na sve događaje slobodan

Važno je istaknuti kako je ulaz na sve događaje u okviru “Hrvatskog proljeća Središnje Bosne” slobodan što ga izdvaja od ostalih festivala sličnog karaktera. Kultura svima, neformalno je geslo ŽO Mladeži HDZ BiH ŽSB, organizatora festivala.

Generalni pokroviteljimanifestacije su:

Ministarstvo kulture i sporta FBiH
Ministarstvo obrazovanja, znanost, kulture i športa ŽSB