Sofa Benco – žena za sva vremena

U Gornjem Vukovskom kod Kupresa žive dvije sestre, Sofa i Joka Benco, povratnice na svoje ognjište. Sofa je puno aktivnija i sposobnija od Joke, ali zajedno čine pravi tandem. Uzgajaju stoku, prave kvalitetan sir, proizvode povrće sa njiva. Sofa besprijekorno vozi traktor, pila motornom pilom, radi sve teže poslove jer je i mlađa od Joke.

-Vratili smo se na svoje imanje još prije dvadeset godina. Ovdje nam je dobro. Oduvijek smo držali stoku još dok su roditelji bili živi. Naučile smo raditi sve poslove u poljoprivredi. Vozim traktor, režem drva, radim sve poslove koje bi svagdje radio muškarac. Ne žalim se. Volim svoju slobodu od bilo čega na ovome svijetu. Svoj sam gazda. Kad hoću legnem, kad poželim ustanem, iako se ovdje radi i po 16 sati. Uzgajamo krave, telad, pravimo sir a i kupci nas nađu. Dobra roba uvijek nađe kupca, govori Sofa za Flash.ba dok ispijamo dobru jabukovaču ispred njezine kuće.

Kako se snalazite kad dođe zima, padne snijeg?

U društvu Stojana, Sofe i Joke

-Nemamo problema. Zadnjih godina zime su blage a kada su bile jake i snijeg velik dođu ljudi iz Kupresa, očiste nam put. Zaista se nemam na što požaliti. Po prvi puta ovdje kod nas su i šljive rodile. To je nezapamćeno, ali i znak da se klima drastično promijenila. Miroslav Kutle poznati biznismen ovdje je posijao krompir na 500 duluma ili 50 hektara. Imao je izvrstan urod. Sije on i heljdu, pravi čajeve od trava ima svoju ergelu konja. Dobar je kao komšija. Izvanredan čovjek. Ovdje imamo svoje vode, šume, livade, struju. Sve što treba jednom čovjeku. Zrak i voda su besprijekorno čisti. Za bolesti mi ne znamo”, završava svoju priču za Flash.ba Sofa Benco.

Desetine kilometara bespuća bez ljudi

Više pogledajte u video prilogu.

Tekst i snimka:Srećko Stipović/Flash.ba

Poljubac sa Šarenkom

Majstorica s motornom pilom
Read Previous

Suljo Vuković na kaćicama za sir zaradio novac i kupio 50 duluma zemlje

Read Next

Pješače od Viteza do Vukovara da bi se poklonili svim žrtvama grada heroja

Most Popular