Ivica je svoje ovce “zaključao” u banku!

Gospodarstvo Hrana Razno Sport Video Vijesti

Ivica Bagarić iz Ranče kod Jajca nedavno je prodao svojih 270 ovaca a novac stavio na banku.Jednostavno više nije imao tko raditi.Njega snaga kako kaže još služi, međutim njegova supruga Ivka nije baš najboljega zdravlja. Sve je teže doći do radne snage, tvrdi Ivica a i poticaji od države su manji i neredovniji.Ostavio je sebi tek dvadesetak ovaca da ga želja mine jer je dugo godina imao veliko stado.Njegov sin Anto ne žali za ovcama.Svoju budućnost viid u enduro utrkama i turizmu.

-Kad je Bosanac putem mobitela vidio šta njegov komšija radi u Americi sve je krenulo naopako.Od tada nitko više ne želi stoku, rad na poljoprivredi, ništa.Svi gledaju kako oni drugi žive i odlaze u inozemstvo misleći da tamo teče med i mlijeko.Ja sam nekada kosio 2000 dunuma livade.Bilo je radnika, radilo se , uzgajala se stoka, živjelo se.Moglo se i prodati sve što se proizvelo.Uskoro ćemo jesti janjetinu iz Bugarske i sir od starih baka koje su ovdje ostale i imaju po jednu kravu.Takva nas sudbina čeka”, tvrdi Ivica.

Ivica Bagarić

Njegov sin Anto svoju priliku više ne vidi u stočarstvu nego u enduro utrkama i turizmu.On je i predsjednik Enduro kluba u Jajcu.

-Stranci sve više posjećuju BiH a pogotovo Jajce i naše prirodne znamenitosti.Ovdje u Ranči kod Jajca organiziramo enduro utrke svake godine i dolaze stranci.Bilo je ovdje Slovenaca, Njemaca, motorista iz Hrvatske. Nabavit ću jedno desetak motora za rentanje i organizirati vožnje, utrke te smještaj strancima koji u zadnje vrijeme pokazuju veliki interes za BiH.Mislim da se od toga može solidno živjeti” govori Anto za Flash.ba.

Više pogledajte u video reportaži koji smo snimili nedavno kod obitelji Bagarić u Rnči kod Jajca.

Tekst i fotke:Srećko Stipović/Flash.ba